czwartek, 29 grudnia 2011

Z miłości do słodkości

Dziś wraz z moją kochana mamą przygotowałyśmy w ekspresowym tempie (20 min) dwa przepyszne ciasta.
Chciałabym się podzielić z wami tymi przepisami :) Z doświadczenia wiem że parę dni przed TĄ jedyną, cudowną, niezapomnianą nocą sylwestrową nie mamy za wiele wolnego czasu na ,,kulinarne zabawy". Jednak powinniśmy zadbać o menu na 1 stycznia - podobno jaki pierwszy dzień Nowego Roku taki cały rok - dlaczego nie miałby być on pełen słodkości :)


SERNIK NA ZIMNO Z MANDARYNKAMI

SKŁADNIKI:

1 paczka biszkoptów
  1 kg twarogu (najlepiej zmielonego president)
5 łyżek cukru pudru
1 paczka galaretki pomarańczowej
2 mandarynki
2 łyżeczki żelatyny


 w blaszce układamy biszkopty


następnie z twarogu, cukru pudru i rozpuszczonej, wystudzonej żelatyny robimy masę serową





 wykładamy masę serową na biszkopty



 układamy mandarynki

(lub inne owoce jednak należy pamiętać żeby do owoców dobrać odpowiednia galaretkę. (owoce kiwi + galaretka o smaku kiwi))



 ułożone owoce zalewamy wystudzoną galaretka


i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc

RADA
żelatynę i galaretkę przygotujcie na początku ponieważ musi ona ostygnąć dzięki temu przygotowanie sernika na zimno zajmie Wam 15 -20 minut :)

BLOK

SKŁADNIKI:

1 paczka mleka w proszku
4 łyżki kakao
1 duża paczka herbatników
1 margaryna kasia
1/2 szklanki wody
1 paczka rodzynek i innych bakali
1 szklanka cukru


  herbatniki i mleko w proszku przesypać do misek
herbatniki drewnianym wałkiem pokruszyć na małe kawałki


do rozgrzanego garnuszka należy wlać wodę włożyć margarynę i wsypać cukier, następnie na małym ogniu doprowadzić powstania jednolitej masy NIE GOTOWAĆ! 

garnek odstawić na bok i poczekać aż zawartość ostygnie


do mleka w proszku dosypać kakao i mieszać do ujednolicenia się koloru


współpraca z mamą zawsze przynosi owocne efekty :)


następnie wystudzoną masę margarynową dolewamy do dokładnie wymieszanego mleka z kakao


do czekoladowej masy dodajemy pokruszone herbatniki


i rodzynki


całość wykładamy do blaszki 


łyżką zmoczona w ciepłej wodzie formujemy kształt ciasta i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę


Nasze słodkości się chłodzą a domownicy z cieknącą ślinką czekają  ... do jutra :)


2 komentarze:

  1. Racja ślinka cieknie oglądając te pyszności! Na pewno wypróbuję! Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Martuniuniu moim życzeniem na 18-nastkę jest to żebyś zrobiła dla mnie blok. Proszę proszę proszę <3 Kasia :):**

    OdpowiedzUsuń